PTS Suuri Puhallinorkesteri 125 vuotta

PTS Bandin sointi lumosi

Satakunnan Kansa 22.10.12
Johnny-Kai Forssell

Tuskin koskaan ennen on nähty, kuultu tai koettu niin mittavaa puhallinmusiikkikokoonpanoa Porissa kuin viime lauantaina. Harvoin puhallinmusiikkikonsertissa raja sinfoniaorkesteriin verrattuna on ollut näin häilyvä.

JukkaLinkolan Häämusiikkia-sarja on ottanut paikkansa Wagnerin, Kuulan, Melartinin ja Mendelssohnin rinnalle, ja PTS Band avasi konsertin soinnukkaasti. Tuo kuulas sointi jatkui kautta koko konsertin.

Michael Bergsonin oopperan Louisa Di Montfortin soolo-osuuden soitti Pekka Satomaa. Saksofonia voi pitää tämäntyyppisessä musiikissa vaikeasti soitettavana, mutta Satomaalta se onnistui hienosti.

Toinen huikaiseva soolo kuultiin heti perään. Katri Tuominen ja trumpetti olivat yhtä Joseph Haydnin Trumpettikonsertossa.

Soloistina voidaan pitää myös klarinetisti Leena Marilaa. Hänen kauniisti soiva kadenssinsa Storia Eroicassa oli upeaa kuultavaa.

Hieman maan pinnalle pudottiin, kun toisen puoliajan aloitti J. P. Sousan The Fairest of the Fair. Mutta soittokunta osoitti tunnistavansa Sousan soundin prikuulleen.

Puhallinmusiikki oli hienoa sinfoniaa, kun Tchaikovskyn neljännestä kuultiin finaaliosa. Tässä tuli myös sovittajan, kapellimestari Heino Hännisen sovittajanerous hyvin kuuluviin.

Priit Raikin kansallistuntoja kohottavassa teoksessa Isänmaalle kuulija aisti maammelaulunomaisia, kotoisia piirteitä. Teoksen johti soittokunnan uusi kapellimestari Tommi Tuominen.

Ilo oli myös seurata lyömäsoittimien taitajaa Markus Limnelliä, joka ehti kepeästi hoitaa viisikin erilaista soittotehtävää.

Soittokunnan onni on ollut saada riveihinsä Palmgren-konservatorion lahjakkaita kasvatteja, puhumattakaan siitä, että puhallinmusiikin lahja Porille, Heino Hänninen, on jaksanut johtaa ja innostaa soittokuntaa yli 40 vuoden ajan.

Gladiaattorien tulon jälkeen kuultiin ylimääräisenä Porilaisten marssi. Se oli kuin soittokunnan ylväs sanoma, että täältä tullaan ja mennään mille estradille tahansa!