Tule Joulu Kultainen

KELLOT HELISIVÄT JOULUN ODOTUSTA

Satakunnan Kansa 9.12.2014

Kaija Huida

En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan. Jyrki Anttilan tenori saavutti kimmeltävän metallisen hohteensa, vapautuneesti. Mikään muu jalometalli kuin kulta ei tule kysymykseenkään, kun puhutaan Jyrki Anttilan tenorista.

Sibeliuksen Viidestä joululaulusta op. 1 kuultiin neljä. Kolmen laulun sovitukset olivat Riku Huhtasalon ja En etsi valtaa loistoa -laulun sovitus on Timo Säärelän. PTS-Band, Porin Työväen Soittokunnan suuri puhallinorkesteri säesti Anttilan laulua jäntevästi.

Trumpetit pitivät sävelkorkeuden pitkissä sävelissä upeasti. Sylvian joululaulussa pienet epäpuhtaudet trumpeteilla vaihtuivat jalosointuisuudeksi, samoin huiluilla Joulun kellot -sävelmässä. Joulun kelloissa satsi on osittain kirjoitettu matalalle äänialalle. Keski-Porin kirkon kaiku häivytti matalat puhaltimet välillä huminaksi. Aluksi Anttilan puheesta laulujen välillä ei saanut selvää.

Instrumentaaleina kuultiin kolme sävelmää: Joulun Kellot, joka on Armas Maasalon säveltämä ja sisilialainen kansansävelmä Oi sä riemuisa Timo Forsströmin sovituksina ja ranskalainen kansansävelmä Kuului laulu enkelten. Sävelmässä vasket, erityisesti matalat torvet soittivat komeasti.

Oi sä riemuisan fanfaarialkusoitto antoi kuulijan odottaa tuttuja kulkuja. Sieltä se tuli: riemuitse-sana oli alkuperäismelodian mukainen ja laulu loppui kumiseviin patarumpujen iskuihin.

Adamin Oi jouluyö huipensi konsertin: Toivon tähden kirkkaus kuulsi kautta maailman.