Tunnelmallinen Joulukonsertti

HIETANEN LAULOI VOIMAANTUMISESTA

Satakunnan Kansa 18.12.13
Kaija Huida

Maa on niin kaunis, kirkas Luojan taivas… Sielusta sieluhun kaipuu soi… Maassa nyt rauha.
Tuttu joululaulu ja Pentti Hietasen tenoriin henkilöityvä, heti tunnistettava metallinen hohde liikautti pomminvarmasti täyden kirkkosalin yleisöä ja lähes täysiä parvia.

Perinteiset joululaulut olivat ohjelmassa pääosassa. Yritystä perinteen murtamiseen oli parissa uudemmassa laulussa. Markku Johansson on säveltänyt Hietaselle juhannuksena! 2001 Talven Rauha -laulun. Vesa-Matti Loirin ensin vuonna 1988 levyttämästä Sydämeeni joulun teen -laulusta on jo tullut klassikko. Stock-Bryanin Hiljaa Betlehem, A Cradle in Betlehem edusti harvoin kuultuja joululauluja.

Säestysten voimakkuus oli sopiva, kun laulua vahvistettiin sähköisesti. Ainoastaan Konsta Jylhän Joululaulu olisi kaivannut hienosäätöä. Säestyksen eri soitinsektiot jäivät matalien vaskien alle ja 3-jakoisuus ei tullut tarpeeksi esille.

PTS-Bandin omissa numeroissa Ranisen Tule joulu kultainen -sävelmän muunnelmat soivat komeasti Tommi Tuomisen johtamana. Katri Tuominen esitti trumpettisoolon jalosointisesti orkesterin soolojen vuorottelussa ja solistina, korkeimpana äänenä.

Jyrki Koskisen Enkeli taivaan -koraalifantasiassa toteutui rikkaasti puhallinorkesterin soitinten kirjo alkaen huiluista muihin puupuhaltimiin ja vaskiin.

Sovituksissa Heikki Elo hyödynsi parhaiten puhallinorkesterin keinovaroja Varpunen jouluaamuna -laulun säestyksessä. Hänelle lisää sovitustilauksia siään, samoin Riku Huhtasalolle. Sibeliuksen En etsi valtaa on toteutuettu perinteitä kunnioittaen.

Adamin Oi jouluyössä kuultiin sankaritenorin loistoa.