Sinfonista syksyyn

PTS Suuri puhallinorkesteri haluaa tarjota syksyn konsertissa kuulijoilleen alkuperäisesti puhallinorkesterille sävellettyä musiikkia. Ohjelmaan on valikoitunut klassikoita sekä hieman tuntemattomampia teoksia. Tässä konsertissa esitettävien teosten säveltäjien innoittajana ovat toimineet kansansävelmät, eurooppalainen luonto, viikingit ja sodat sekä Kanarian saarten edustalle haaksirikkoutunut höyrylaiva.

Vaikka konsertissa esitettävät teokset edustavat ns. taidemusiikkia, on kokonaisuus melodinen, helppotajuinen ja ajoittain musiikissa on kuultavissa jopa viihteellisiä sävyjä. Instrumenttina puhallinorkesteri on äärettömän mielenkiintoinen ja monipuolinen. Harald Hedman käyttää teoksessaan Sven Dufva perinteisiä elementtejä kuvaamaan sotamies Svenin tarinaa: trumpettien signaalit kertovat sodan uhkasta ja syttymisestä; taistelun aikana soi 30-vuotisen sodan ajalta tunnettu Suomalaisen ratsuväen marssin teema ja Svenin kuolema kuvataan perinteisellä, herkällä ja koskettavalla surumarssilla.

Sen sijaan konsertin toisessa sodan tapahtumien innoittamassa teoksessa, moni musiikilla kerrotun tapahtumakuvauksen vaatima efekti toteutetaan lyömäsoittimilla. Teoksessa Inchon kuulemme orkesterin lyömäsoittajien toteuttamana, miten valtameri kohisee, helikopterit lähestyvät ja tykistö jylisee kaukaisuudessa.

Konsertin kaikki teokset ovat varsin laajamuotoisia. Jos teoksista yksi pitäisi nostaa konsertin pääteokseksi, niin se olisi The Ghost Ship. Jose Alberto Piña kertoo teoksessaan amerikkalaisen loistoristeilijä SS American Starin tarinan höyrylaiva-aikakauden jalokivestä Fuerteventuran edustalle uponneeksi hylyksi. The Ghost Ship on erittäin vaativa teos, jossa jokaisella soitinryhmällä on oma merkittävä roolinsa teoksen kokonaisuuden syntymisessä.

Konsertti on orkesterille todellinen ponnistus. Tällä kertaa emme konsertoi vierailevan solistin kanssa, vaan haluamme näyttää yleisölle, miten upeasti puhallinorkesteri soi ja kuinka monipuolisesti sitä voi taitava säveltäjä käyttää. Harjoittelu konserttia varten on aloitettu jo keväällä ja lokakuussa on aika tuoda yleisön arvioitavaksi työmme tulokset.

Toteutamme konsertin Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahaston tuella ja yhteistyökumppanimme on Karhuseutu ry. Teemana yhteistyöllemme on ”Yhteisöt yhdessä”. Karhuseutu on kutsunut konserttiin omia jäsenyhdistyksiään tutustumaan toisiinsa sekä kuuntelemaan paikallisesti, yhdessä tuotettua puhallinmusiikkia.

Olette lämpimästi tervetulleita kuuntelemaan paikallisin voimin, yhteisesti tuotettua laadukasta puhallinmusiikkia!

Tommi Tuominen
kapellimestari